Σελίδες

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα Εναλλακτικού Τουρισμού


Το Δημοτικό Σχολείο Τορώνης Χαλκιδικής, στα πλαίσια του δικτύου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο: «Τουρισμός και Περιβάλλον» του ΚΠΕ Αρχανών, αποφάσισε να ασχοληθεί με τον εναλλακτικό τουρισμό και πιο συγκεκριμένα με τον ορειβατικό τουρισμό.

Έτσι πραγματοποιήθηκαν πολλές δραστηριότητες γύρω απ’ αυτό:
Αρχικά, θέλοντας να δούμε τι γνωρίζουν τα παιδιά γύρω από τον τουρισμό και τι άποψη έχουν γι’ αυτόν, τους δόθηκε ένα φύλλο εργασίας το οποίο περιελάμβανε σχετικές ερωτήσεις. Τα παιδιά απάντησαν σε όλες και έδειξαν ότι γνωρίζουν πολλά καθώς η Τορώνη είναι τουριστικός προορισμός μαζικού τουρισμού λόγω μιας υπέροχης παραλίας 2 χιλιομέτρων.
Έτσι αποφασίσαμε και κατασκευάσαμε και έναν χάρτη με πληροφορίες και φωτογραφίες για την Τορώνη αλλά και το Πόρτο Κουφό (απ’ όπου έρχονται κάποιοι μαθητές μας).





Μιας και τα παιδιά γνώριζαν πολλά για τον μαζικό τουρισμό, ήταν πιο χρήσιμο να ασχοληθούμε και με άλλους εναλλακτικούς τουρισμούς και ειδικότερα με τον ορειβατικό τουρισμό.

Με προβολή από προτζέκτορα διαβάσαμε για τον τουρισμό και τους διάφορους εναλλακτικού είδους τουρισμούς που υπάρχουν, για την πεζοπορία, την ορειβασία και την αναρρίχηση που περιλαμβάνονται στον ορειβατικό τουρισμό αλλά και την εκμετάλλευση του προς οικονομικό όφελος των κατοίκων της γύρω περιοχής.

Επίσης τονίστηκε και η προσοχή και ο σεβασμός στο περιβάλλον που πρέπει να συνοδεύει κάθε μας δραστηριότητα στη φύση.

Τέλος προβλήθηκε και ένα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ με τη Μάγια Τσόκλη σε ορειβασία της στον Όλυμπο, όπου φαινόταν όλη η ομορφιά της ορειβασίας και της περιήγησης στη φύση.

Μετά από όλο αυτό τον καταιγισμό γνώσεων ήταν η ώρα να βιώσουν και οι ίδιοι ένα κομμάτι του ορειβατικού τουρισμού. Έτσι ανεβήκαμε σε ένα κοντινό λόφο που οι ντόπιοι τον λένε Κόρακα. Την προσπάθειά μας βοήθησε ένας δασικός δρόμος που υπήρχε και φτάσαμε σχεδόν μέχρι την κορυφή του.

Εκεί, πέρα από την υπέροχη θέα και το όμορφο πευκόδασος, είδαμε πως είναι και η υπαίθρια διαβίωση στήνοντας και μία σκηνή.






Έπειτα ήταν ώρα για παιχνίδι. Το παιχνίδι του «κρυμμένου σκουπιδιού» όπου ένας έκρυβε ένα κομμάτι πλαστικής σακούλας και οι υπόλοιποι έπρεπε να το βρουν για να κάνουν κάτι καλό για το περιβάλλον.




Φεύγοντας, μαζεύαμε ένα κομμάτι από κάθε διαφορετικό δέντρο ή λουλούδι που βλέπαμε στο διάβα μας, ώστε να θυμόμαστε το υπέροχο φυσικό κάλλος που συναντήσαμε στο βουνό.

Κλείνοντας το πρόγραμμα αυτό, χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και σε ένα ντιμπέιτ που κάναμε, τα παιδιά αντιπαρατέθηκαν πολιτισμένα και με επιχειρήματα στο ποιος τουρισμός είναι καλύτερος και ποιος σέβεται περισσότερο το περιβάλλον, ο μαζικός τουρισμός στη θάλασσα ή ο εναλλακτικός στο βουνό; Και τα δύο είναι καλά καταλήξαμε, το καθένα για διαφορετικούς λόγους.

Ο προϊστάμενος του σχολείου
Πατέρας Χρήστος

http://blogs.sch.gr/dimtoron/